Aanleveren | TipsAanleverspecificaties eigen ontwerp - drukgereed bestand


- Adobe PDF opgemaakt in 100% zwart
- Tekst in lettercontouren
- Bij meerdere kleuren/pregen aanleveren in scheidingen - deze ook in 100% zwart
- Juiste documentformaat, met min. 3 mm afloop
- Voorzien van de drukkersmarkering ‘snijtekens’ met lijndikte 0,5 pt
- Hoge resolutie

Zijn de bovengenoemde specificaties niet duidelijk dan kunt u ervan uitgaan dat u niet over de technische kennis beschikt om drukgereed aan te leveren, en adviseren wij u dit door ons te laten verzorgen.
Voor niet drukklare bestanden brengen we DTP-kosten in rekening, de hoogte hiervan is afhankelijk van het type aangeleverde bestand en de kwaliteit hiervan.

Enkele tips over (on)mogelijkheden in letterpress

Uitgespaarde letters en vormen: afhankelijk van de grootte van de vormen en letters kunnen ze binnen een kleurvlak dichtlopen met inkt. Daarom raden we aan de uitgespaarde vormen en de tekst zo groot mogelijk te houden. Heb je een ontwerp wat gebruik maakt van uitsparingen/diapositief neem dan altijd even contact met ons op zodat we kunnen overleggen wat de mogelijkheden zijn.

Teksten, lijnen en afbeeldingen: gebruik geen kleinere letters dan 8 punten, het liefst minimaal corps 10. Zo verklein je de kans dat de letters dichtlopen met inkt of dat ze wegvallen. Bij kleine letters ook liever niet de light of thin versies gebruiken.
Lijnen moeten minimaal een dikte hebben van 0,50 punt, om er zeker van te zijn dat ze niet wegvallen is 0,75 punten het beste. Gebruik dus geen haarlijntjes, de kans dat die wegvallen of dichtlopen is erg groot.

Aantal kleuren, blinddrukken en pregen: letterpress is een perfecte techniek voor een of twee kleuren. Natuurlijk kun je meer kleuren gebruiken maar hou er rekening mee dat elke kleur zijn eigen drukgang heeft. Hoe meer kleuren, hoe kostbaarder je opdracht zal worden.
Wij drukken uitsluitend kleuren op 100%, volle steunkleuren dus. Wil je bijvoorbeeld rood en een tint rood (roze) drukken, dan drukken we dat dus in twee keer.
Soms kunnen we een derde kleur maken door twee kleuren over elkaar te drukken. Dit is niet met elke kleurcombinatie mooi, dus vraag hiervoor altijd eerst advies.
Een blinddruk, de indrukking in alleen wit, is een extra drukgang.
Een preeg is een letterpress methode waarbij het wit weer op het papier komt te liggen, ook dit is een extra drukgang.

Kleurvlakken: bij letterpress tonen kleurvlakken anders dan bij andere drukmethoden.
Het papier is soms door het kleurvlak heen te zien, alsof het enigszins is afgesleten. Dit heeft te maken met de techniek en de transparantheid van de inkten. Wij vinden dit effect mooi, maar weten dat het niet geschikt is voor ieder produkt. Dit effect verschilt per kleur, en kunnen wij niet altijd van te voren voorspellen.
Ook de kleurdekking zal door de oplage heen kunnen varieren. Voor (grote) dekkende! kleurvlakken adviseren we zeefdruk, deze techniek is uitermate geschikt voor de grote hoeveelheid inkt.
Grote kleurvlakken bieden weinig tot geen ruimte voor een indruk in het papier. Uitgespaarde tekst of een afbeelding in een volvlak geeft weinig tot geen resultaat, want het volvlak duwt alles naar beneden. Wil je dat het wit weer omhoog komt, dan wordt er een extra preeg ingezet. Dit brengt uiteraard weer kosten met zich mee.
Wil je toch grote kleurvlakken laten drukken, wees dan gewaarschuwd en weet wat je kan verwachten. Voor advies hierover kun je natuurlijk altijd contact opnemen.

Proefdruk: een proefdruk in letterpress is niet mogelijk. Dit heeft te maken met het drukprocede. Wel kunnen we een digitale PDF of een JPG sturen met een kleurimpressie.

Extra info: op internet staan veel voorbeelden van letterpress kaarten. Deze zijn meestal gefotografeerd met strijklicht, waardoor het effect van indrukking maximaal zichtbaar is.
Bij de huidige moderne vormgeving en de wensen van de klant, wordt geen rekening meer gehouden met de zogenaamde boekdruktechniek waarbij vroeger alleen maar gebruik werd gemaakt van letters en ornamentjes en het niet de bedoeling was dat de afdruk zo ver mogelijk in het papier werd gedrukt. Dit betekent dat wanneer er vlakken, lijnen, afbeeldingen of kaders naast elkaar staan er ‘streepvorming’ kan optreden in de (kleine) kleurvlakken en kaders.
Letterpress is een ambachtelijke vorm van druktechniek met oude machines en veel handwerk. Hierdoor kan er een klein kleurverschil zitten in de oplage en kunnen we niet altijd de exact gewenste kleur drukken, maar deze wel zeer dicht benaderen.
Hoe groter de afbeeldingen/kleurvlakken hoe minder indrukking er zal zijn.

Levertijd: na goedkeuring van het laatste bestand met de juiste gevens is de levertijd 3 tot 5 werkdagen. Dit is afhankelijk van de uitvoering van de kaart en van het onderhanden werk op dat moment.


 

 

| LetterPressEnzo | contact|at|letterpressenzo.nl |

Copyright © 2014. All Rights Reserved.